Abe van der Veen

Bekend  als  Abe  de  verteller
   264
Abe studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Groningen waarbij o.a. de riddercultuur en de heksenprocessen zijn interesse hadden. Ondertussen had Abe veel affiniteit met de natuur en het vertellen van verhalen. Vanaf 1999 begon hij professioneel verhalen te vertellen in de Keltische tuin van de Hortus Botanicus in Haren.
Vanaf 2003 begon Abe als Abe de verteller verhalen te vertellen op festivals zoals het Eigentijds Festival, de Elf Fantasy Fair, het Keltisch Midzomerfestival, de Midwinterfair en Castlefest. Abe trok hier veel publiek waardoor hij zich steeds meer op het vertellen van verhalen kon toeleggen zodat hij vanaf 2011 full time professioneel verhalen verteller werd.
Abe is tevens een succesvol schrijver, de tot nu toe verschenen boeken getuigen van gedegen research evenals een vlotte verteltrant, wat de boeken informatief en goed leesbaar maakt.
De combinatie van een universitaire achtergrond en die van het vertellen van verhalen aan publiek is te merken aan de schrijfstijl van de boeken; die zowel informatief zijn als lekker weglezen. Naast boeken zijn er ook nog heel veel artikeltjes over velerlei onderwerpen te lezen op www.Abe de verteller.nl

In zijn eerste boek duikt Abe in de geschiedenis en de verhalen van zijn woonplaats Amersfoort. Van de heksenvervolgingen tot aan hoe de Amersfoorters aan de naam keitrekkers zijn gekomen, en nog vele andere leuke geschiedkundige weetjes en sagen.

Vervolgens verschenen er twee boeken rond bomen; de eerste rond de bomen van de Keltische bomenkalender en de tweede over bomen, struiken en enkele planten in Nederland. In beidde boeken behandeld Abe de eigenschappen en kenmerken van de bomen zelf, over hun rol in het volksgeloof en hij bespreekt de mythologie en rituelen rond de bomen, struiken en planten die in deze boeken aan de orde komen. De boeken bevatten een schat aan informatie en zijn wat mij betreft een must-have!!!

In 2017 publiceerde Abe zijn vierde boek over natuurgeesten: "Witte Wieven, Weerwolven en Waternekkers".
Dit boek behandeld 140 natuurgeesten die in de Nederlandse en Vlaamse volkscultuur voorkomen. Abe heeft ook in dit boek weer heel veel research gestoken en bij elke natuurgeest vindt je een uitgebreid bronnen- en ver­wij­zin­gen overzicht. Hoewel het op het eerste gezicht een soort encyclopedie lijkt, leest het gewoon lekker weg, Abe weet wel hoe je een verhaal moet vertellen!

Onlangs verscheen in 2021 het vijfde boek van Abe over "De Kracht van Symbolen".
In dit boek bekijkt Abe de symboliek rond o.a. het pentagram, het labyrint, de Groene Man, de kosmische boom, draken, de Sheela na Gig en nog veel meer! Abe kijkt iets verder dan wat ik soms in andere boeken tegenkom en weet dat ook goed te onderbouwen. Ik kan alle boeken van Abe dan ook van harte zeer aanbevelen!

Paganpraat Podcast
Op 30 december 2023 verscheen er een podcast van paganpraat waarin ondergetekende, Zia Elohka en Abe van der Veen met elkaar van gedachten wisselden over de heksenvervolgingen in Nederland. Abe was hier al in geinteresseerd in zijn stu­denten­tijd, heeft diverse artikeltjes op zijn website over heksen, hekserij en heksenvervolging in Nederland staan en denkt hier misschien nog eens een boek over te schrijven.
In deze podcast bespreken we wat de oorzaken van de heksen­vervolgingen zouden kunnen zijn, hoe dat in Nederland verliep, wat voor mensen waren het die als heks vervolgd werden, enz..
Het is weer een leuke, interessante podcast geworden.

Bezoek ook de website van Abe voor nog veel meer interessante artikelen en verhalen: www.Abe de verteller.nl

Martin Roek      Paganpraat podcast

Geschreven door Martin Roek en Zia Elohka - Update op 1 juli 2024

Een Podcast over Goden, kracht­plaatsen, natuur spirits en andere heidense zaken.
Met Martin Roek, webmaster van www.Paganweb.nl en vele andere websites met paganistische inhoud en Zia Elohka, priesteres in de Tempel van de Godin in Amsterdam (www.GodinnentempelAmsterdam.nl).
De laatste afleveringen gaan over:
Bonus Aflevering: Het zonnewiel van Tiel,
Afl.24: Twee OBOD Druïden
Afl.25: Odin - Wodan
Afl.26: Energetische Bescherming
Afl.27: Rituelen
Afl.28: Sekten
Alf.29: met Indy over Vrijmetselarij
Afl.30: Contact met natuurspirits
Beluister deze podcasts op spotify via: www.Paganpraat.nl