Jaartelling

We gebruiken op deze website de jaartal aanduiding voor nul en na nul. Hiermee wordt een punt nul bedoelt, voor dit punt nul is jaar 1 voor nul en na dit punt 0 is jaar 1 na nul. Met deze 0 wordt dus een punt aangeduid dat 0 seconden duurt, dus geen jaar 0.

Christelijke jaartelling
De jaartelling die we gebruiken loopt dus helemaal gelijk met de Christelijke jaartelling, op een Pagan/Heidense website wou ik echter geen Christelijke kalender gebruiken.
Daarbij is het ook niet zeker wanneer deze Christus dan geboren zou zijn. In de Evangeliën komen we tegenstrijdige gegevens hierover tegen.
Mattheüs beschrijft dat Christus geboren werd ten tijde van Koning Herodus, die vóór of rond 4 voor nul was gestorven (Wikipedia). Dus Jezus zou dan ergens tussen 10 en 4 voor nul geboren moeten zijn.
In het evangelie van Lucas wordt een volkstelling genoemd rond de geboorte van Christus die ingesteld was door de Romeinse keizer Augustus. Judea werdt in 6 na nul een Romeinse provincie (Wikipedia) dus wanneer we van Lucas uit zouden gaan zou Christus ergens rond 6 na nul geboren kunnen zijn.
Dus punt nul dat we hier gebruiken op deze website, heeft dus eigenlijk niet zoveel met de geboorte van deze Christusfiguur te maken.

Veel Neg-Age websites hebben iets met speciale data, zoals 12-12-2012 en dergelijke. Dan openen zich speciale poorten op poortdagen of hebben we andere speciale mogelijkheden. Dat komt dan mede door de numerologische waarde van een dergelijke datum. Dit geld dan natuurlijk alleen voor mensen die volgens de Christelijke kalender leven, want elders ter wereld worden andere kalenders gebruikt, dus past het heelal de opening van poorten op poortdagen natuurlijk aan, aan de daar gebruikte kalender...

Boeddhistische jaartelling
De Boeddhistische jaartelling begint bij de datum van het overlijden van de Boeddha, gesteld op 11 maart 543 voor nul. In Thailand is het westerse jaar 2020 dan het jaar 2563 van de Boeddhistische jaartelling, in Sri-Lanka is dat een jaar later; 2564.

Chinese jaartelling
De Chinese jaartelling begon vanaf de kroning van de eerste koning in 2697 voor nul. Het westerse jaar 2020 is volgens de Chinese jaartelling het jaar 4717. Echter, vanaf 1912 gebruikt men in China dezelfde kalender als bij ons.

Islamitische jaartelling
De Islamitsche jaartelling heeft als beginpunt het jaar waarin de migratie van Mohammed van Mekka naar Jathrib (tegenwoordig Medina), plaatsvond. Dit jaar begon (volgens de juliaanse kalender) op 15 of 16 juli 622. 20 Februari 2020 is in de Islamitsche jaartelling dan 26 Jumada t-Tannia 1441.

Perzische jaartelling
In de Perzische kalender begint een nieuw jaar altijd op de lente-equinox. 20 Februari 2020 is in de Perzische jaartelling 2 Esfand 1398.

Joodse jaartelling
De Joodse jaartelling begint met het begin van de schepping, die zou hebben plaatsgevonden in het jaar 3761 voor nul. Dus 20 Februari 2020 is in de Joodste jaartelling 26 Sh´vat 5780.

(zie Hebcal.com en GenealogieOnline.nl).

Martin Roek