Het reinigende Smudgen

en andere reinigingsmethoden    245

Het woord Smudgen betekent het reinigen met rook. Smudgen doe je met gedroogde delen van enkele planten, struiken en/of bomen.
Het begrip Smudgen komt van de Native Americans, doch het principe komen we wereldwijd tegen.
In Tibet wordt ook wierook gebruikt om mee te reinigen en genezen. In Europa werd het vee vanuit de stallen tussen twee vuren door gedreven zodat ze van allerlei on­ge­dier­te gereinigd werden door de rook. Onderzoek heeft aangetoont dat men met rook zeker effect bereikt om te reinigen en genezen.
Smudgen is volgens deze studie en deze studie goed tegen bacteriën.
Smudgen en het branden van wierook binnenshuis heeft ook een schadelijke zijde; de verbrandingsgassen zijn weer niet zo gezond en kunnen kankerverwekkend zijn. Deze schadelijke effecten kunnen verminderd worden door tijdens het branden ramen open te zetten. Naast deze aantoonbare, fysieke voor- en nadelen, smudgen wij altijd buiten en voornamelijk voor het reiningen van het energieveld van de mensen en van de omgeving.

Achtergronden van Smudgen

De Native Americans gebruiken bij het smudgen vaak een abalone schelp (= element water) waarin kruiden zoals witte salie (= element aarde) verbrand worden (= element vuur).
Met smudgeveren wordt de rook (= tweemaal element lucht) in de gewenste richting geleid. Bij het smudgen zijn de vier elementen aarde, water, lucht en vuur dus vertegenwoordigd. Je energieveld wordt met het smudgen gereinigd en met het ritueel breng je jezelf in het hier en nu, even los van de dagelijkse beslommeringen.
Je kan tevens ruimtes zoals je werk- of woonplek reinigen door deze te smudgen en ook zoals wij dat tijdens onze jaarvieringen doen een open plek in een park.
Hoewel het reinigen met rook in tradities wereldwijd gebruikt wordt, duidt de term smudgen specifiek op de traditie van native Americans, en is het gebruik van deze term en specifiek deze rituelen door moderne heidenen/pagans con­tro­ver­sieel als een vorm van culturele toe-eigening. Doch wellicht dat dit in verband met smudgen niet helemaal opgaat (zie Patheos.com - White sage). Het smudgen is echter een effectieve manier om te reinigen, makkelijker dan bijvoorbeeld een vuurtje stoken en daar dan reinigende kruiden aan toevoegen.

Wierook in de oudheid en heden

Wierook wordt gemaakt van de hars de wierookboom: de Boswellia familie, die voor­komt in Zuid-Arabië, ´t Midden-Oosten, Oost Afrika en India (Wierook & Mirre blz.44).
Van daaruit werd het geexporteerd naar o.a. Egypte, Syrië, het Romeinse Rijk, China, enz..   In Syrië en Palestina vondt men altaren voor de zonnegod die speciaal voor het gebruik van wierook ontworpen waren van zo´n tweeduizend jaar voor nul (Wierook & Mirre blz.27). Er zijn wie­rook­pot­ten ge­von­den in Megiddo in een grondlaag die gedateerd werd op de elfde eeuw voor nul (Wierook & Mirre blz.14).
De oudste schriftelijke verwijzingen naar wierook in China dateren uit de tiende eeuw voor nul. Het is niet bekend of de Chinezen wierook gebruikte uit India of Arabië (Wierook & Mirre blz.16).
Wierook werd in de oudheid gebruikt om de geest te reinigen en werd ook als geneesmiddel gebruikt en om ziektebrengende vliegen en muggen te verdrijven. Vanwege de antibacteriële werking werd het bij aandoeningen aan de huid gebruikt (Wierook & Mirre blz.63-69).
Het gebruik van wierook is met de komst van het Christendom ook naar Europa gekomen.

Tegenwoordig wordt de benaming "wierook" gebruikt voor reukstoffen gemaakt van verschillende planten, waarbij niet alleen de hars maar ook de takken, barst, bladeren, bloemen, vruchten en de wortel gebruikt kunnen worden (zie Huyser blz.10).
Vandaag de dag worden er ook veel chemische geurstoffen toegevoegd aan de wierook stokjes en kegeltjes. Hierdoor gaan steeds meer mensen zelf hun eigen wierook maken.
Veel heidenen doen ook een reinigings ritueel met water & zout en wierook (v.d.Sluis blz.22). Dit kan naast of in plaats van reinigen door middel van smudgen.

Palo Santo

Palo Santo (Bursera Graveolens) wordt ook gebrand om te reinigen met rook. Honden kunnen niet tegen Palo Santo dus houd Palo Santo uit de buurt van honden!  (zie Live-Clear.com). De Palo Santo boom wordt in z´n voortbestaan bedreigt en is in Peru bijna verdwenen (Zie UN report page 17).
Palo Santo is een bedreigde soort, gebruik van dit hout is dus uiterst dubieus! (Zie ook IDTDNA.comForestry.comScienceTrends.com).
Gelukkig zijn er ruim genoeg alternatieven voor Palo Santo.

Reinigen met Water

Reinigen met water zien we in veel tradities terug.
In de Vodou traditie reinigt men een ruimte o.a. met water en zout, Florida water, Kanaga water en ook met het branden van salie (smudgen) (zie Filan blz.37 & 54-55).
Een ander gebruikt water is Aqua Sacral, dat net als Florida water en Kanaga water voor reinigings rituelen gebruikt wordt.
Aqua Sacral bevat Palo Santo, dit is een krachtige aromatische houtsoort uit Zuid Amerika die gebruikt wordt om te reinigen.
Zowel in de Vodou traditie als in de Yoruba traditie kent men reinigende baden, zowel voor het lichaam als voor een spirituele reiniging (Vodou: zie Filan blz.207 & Yoruba: zie Karada blz.47).
Ook Scott Cunningham beschrijft in zijn Wicca handboek (Blz.68) een ritueel bad in zout water om je lichamelijk en geestelijk te reinigen.
Naast smudgen reinigt Lunadea mensen ook door takken van o.a. de berk en de wilg in water te dompelen en vervolgens mensen daarmee af te strijken. Water heeft in praktisch alle tradities zowel een lichamelijke als spiritueel reinigende functie.

Zelf Floridawater maken

Floridawater komt van het Spaanse "agua de flores" en betekend bloemenwater. Je kan heel goed zelf bloemenwater maken met locale producten. Je kan hiervoor bijvoorbeeld kamille, rozemarijn, brandnetel, lavendel, bijvoet en egelantier gebruiken. Vul een potje minstens halfvol met deze kruiden en vul de pot met wat rozewater en wodka (Gebruik hiervoor de goedkoopste wodka, 40% alcohol is prima). Deksel erop en zet de pot drie à vier weken op een donkere plaats. Daarna zeef je de vloeistof en stop je die een een flesje, en voilà, je hebt je eigen florida water!

De Bezem

De bezem is een middel om te reinigen bij uitstek!
De Azteken kenden de Godin Tlazolteotl, Godin van het schoonmaken (lichamelijk maar ook spiritueel) die op afbeeldingen vaak naakt op een bezem rijdt. Tlazolteotl was een van de primaire Azteekse goden van het festival van Ochpaniztli  (Och­pa­nizt­li = vegen).
Ochpaniztli werdt gevierd van 2 tot 21 september met het oogstseizoen met ceremonies als o.a. ritueel reinigen, vegen en repareren.
De bezem staat dus voor schoonmaken, reinigen, en is verbonden met het element water. Je kan een ruimte of open plek in een park of bos reinigen met een heksenbezem, traditioneel gemaakt van takken van berkenhout (De berk staat voor zuiveren, reinigen) en samengebonden met wilgentenen en een steel van essenhout. De bezem kan al dan niet eerst in een water/zoutoplossing gedompeld worden.

Reinigen met een ei

Een andere zeer effectieve manier om iemands energieveld te reinigen is met een rauw ei. Eieren zijn poreus en nemen goed energie op. Ik ben zelf met een groepje recentelijk bezig geweest met het reinigen met een ei met heel goede resultaten. Ik kon een soort van koelte voelen op de plek waar het ei was (ik had m'n ogen dicht) en ook hoe energiedraden weggetrokken werden. De persoon die ik met een ei reinigde kon ook precies vertellen aan welke delen ik extra aandacht had besteedt met het ei. Na de reiniging braken we het ei in een schaaltje met water en zagen we dat iedereen een uniek eigen ei had die goed overeenkwam met de reinigings ervaringen. Heel mooi en leerzaam om dit zo een keer gedaan te hebben.

Smudgen in de Lage Landen

In Europa was het gebruikelijk om het vee vanuit de stallen tussen twee vuren door te drijven zodat ze van allerlei on­ge­dier­te gereinigd werden door de rook. Aan het vuur werd o.a. bijvoet toegevoegd. Een aantal moderne heidenen/pagans smudgen dan ook met bijvoet omdat dit een lokaal bekend kruid is om mee te reinigen.
Er wordt veel met witte salie gesmudged, die vanuit Amerika wordt geïmporteerd. Moderne heidenen/pagans hebben soms toch wel een voorkeur voor regionaal voorkomende kruiden en kiezen dan voor o.a. bijvoet. Anderen hebben de voorkeur voor witte salie omdat dit beter brand en goed werkt.

In Nederland reinigde men het huis en de stal met de rook van de jeneverbes. Ook in Siberië verbrande men jeneverbes alvorens men een ceremonie begon en in Denemarken werdt het huis na een lange harde winter in alle hoeken en gaten gereinigd met rook van wormwood (Absint of Bijvoet).   In sommige delen van Engeland reinigde men het huis met het verbranden van rozemarijnbladeren (Bron: Shamanism.dk).

Smudgen met bijvoet werkt erg goed, volgens iemand die ik ken wellicht beter dan salie. Hij kreeg ooit het verzoek een huis te reinigen omdat één bepaalde kamer niet goed aanvoelde en ook de kat die kamer niet binnen wou. Nadat die het huis en dus ook de betreffende kamer gesmudged had met bijvoet en besprenkeld met zout water in alle hoeken, werden er in iedere ruimte twee kaarsen (blauw en wit) met runen geplaatst. Hiermee bleek het probleem verholpen, de kamer werdt ook meteen door de kat in gebruik genomen!
Toch mooi hoe goed dieren sferen en entiteiten aanvoelen.

Veel meer heb ik nog niet gevonden rond het reinigen met rook in het Oude Europa. Ik zoek verder en zal de resultaten dan hier toevoegen.
Tips zijn altijd welkom!

Hoe te smudgen?

Ik ben verschillende manieren van smudgen tegengekomen. Hieronder zie je een YouTube video waarin uitgelegd wordt hoe je eventueel kan smudgen; van een ander smudgen tot aan je eigen huis smudgen. De één smudged het lichaam en de aura van beneden naar boven, ikzelf ken alleen het smudgen van boven naar beneden, waarbij de te reinigen energie aan de Aarde toevertrouwd wordt.
Welke methode je ook gebruikt, belangrijk is de intentie waarmee je smudged. Tijdens het smudgen stel je je voor / visualiseer je hoe de persoon of ruimte die je smudged gereinigd en geheeld wordt.YouTube Video

Martin Roek